Meer en meer organisaties ontdekken de voordelen van de (public) cloud. Maar tussen welke providers kun je kiezen? En wat zijn de verschillen tussen Amazon Web Service, Microsoft Azure en Google Cloud Platform? Omdat we deze vragen bij onze klanten steeds vaker horen, besloten
we de verschillen eens op papier te zetten. Maar voordat we ingaan op de verschillen van de drie grootste cloud-providers, willen we graag duidelijk maken dat de juiste keuze eigenlijk altijd afhangt van de situatie waarin jouw organisatie zich bevindt. Ons advies is dan ook om eerst de public cloud behoeften per casus nauwkeurig te evalueren en specifieke toepassingen en activiteiten af te stemmen op de leverancier die het best aansluit op jouw behoeften.

Amazon Web Services (AWS)

Amazon lanceerde haar cloud computing dienstverlening AWS in
2006 en brak daarmee de markt open. De grootste kracht van Amazon is de
dominantie van de publieke cloud-markt. In het Magic Quadrant voor Cloud Infrastructure as a Service (or: Cloud IaaS) merkte Gartner op: “AWS is eigenlijk al vanaf het begin marktleider in Cloud IaaS.”

AWS heeft een enorm en groeiend aanbod van beschikbare diensten,
evenals het meest uitgebreide netwerk van wereldwijde datacenters. Het
Gartner-rapport vatte het als volgt samen: “AWS is de meest volwassen,
bedrijfsklaar gemaakte provider, met de diepste mogelijkheden voor het besturen
van een groot aantal gebruikers en middelen.”

Hoewel AWS regelmatig zijn prijzen verlaagt, vinden veel
bedrijven het nog weleens moeilijk om de kostenstructuur van het bedrijf te
begrijpen en om die kosten effectief te beheren bij het uitvoeren van een groot
aantal werklasten op de service.

Over het algemeen worden deze nadelen echter ruimschoots gecompenseerd door de sterke punten van Amazon Web Service. Het is dan ook niet voor niets dat organisaties (zowel groot als klein) AWS gebruiken voor een breed scala aan activiteiten.

Microsoft Azure

Velen (waaronder zij zelf) zijn het er over eens dat Microsoft begin
2010 eigenlijk iets te laat is met het naar de markt brengen van hun Azure cloud dienstverlening. Hoewel  zij de laatste van de drie Cloud-reuzen waren, was de start voortvarend met het aanbod aan lokale software, zoals Windows Server, Office, SQL Server, Sharepoint, Dynamics Active Directory en .NET. Bij elkaar een sterk totaalpakket aan cloud-diensten.
De voornaamste reden van het succes van MIcrosoft Azure is vooral dat veel
organisaties al werken met Microsoft-software. En omdat Azure volledig is
geïntegreerd met deze andere toepassingen, zien organisaties die Microsoft software gebruiken vaak dat het ook zinvol is om Azure te gebruiken. Iets dat we ook van Apple kennen. Ook Microsoft klanten tonen een enorme loyaliteit voor Microsoft producten. En Microsoft speelt slim in op deze loyaliteit; bestaande klanten kunnen vaak aanzienlijke kortingen op tegemoet zien op het moment dat ze additionele dienstverlening aanschaffen.

Aan de andere kant is in de rapporten van Gartner terug te lezen dat er imperfecties zijn aan het platform. “Microsoft Azure is als platform weliswaar geschikt voor bedrijven, maar tegelijkertijd rapporteren Gartner-klanten dat de servicebeleving als minder geschikt wordt ervaren dan ze hadden verwacht. Verder benoemen klanten dat ze problemen ondervinden met technische ondersteuning, documentatie, training en de breedte van het ISV-partnerecosysteem.”

Google Cloud Platform

Google Cloud werd in 2008 gelanceerd en was daarmee – na AWS – als tweede van de drie reuzen in markt. Google Cloud Platform (GCP) is een suite aan cloud-diensten die draaien op dezelfde infrastructuur als diensten zoals Google zoekmachine en YouTube. Google heeft een sterk aanbod in containers, aangezien Google de Kubernetes-standaard heeft ontwikkeld die AWS en Azure nu bieden. Verder is GCP gespecialiseerd in booming zaken als big data, analytics en machine learning. En  GCP biedt een transparant prijsmodel, waar je als klant zelfs per minuut betaalt voor de dienstverlening die je afneemt. Google heeft eigen datacenters en een snelle responstijd.

Ten opzichte van AWS en Microsoft Azure is Google Cloud Platform duidelijk de derde speler op de markt. Een van de redenen hiervoor is dat GCP niet zoveel verschillende diensten en functies biedt als haar grootste concurrenten. Ook helpt het niet mee dat Google minder wereldwijde datacenters tot haar beschikking heeft als bijvoorbeeld AWS of Azure. Maar ze zijn druk bezig om dit snel uit te breiden.

In een van haar rapporten meldde Gartner bovendien dat “niet voor niets klanten doorgaans GCP kiezen als een secundaire provider in plaats van een strategische provider. Hoewel GCP in toenemende mate wordt gekozen als een strategisch alternatief voor AWS door organisatie die zijn op een open source of DevOps ontwikkelingen, waardoor het aanbod van Microsoft Azure niet goed aansluit.”

Tot zover een beknopt overzicht van de drie grootste cloud-aanbieders. Weet
je nog niet welke provider het beste bij jouw organisatie past, neem dan
contact met ons op. Wij houden je graag op de hoogte van de ontwikkelingen op jouw vakgebied!