JGZ

Refactoring: van een op SQL Server gebouwd datawarehouse naar AWS diensten: meer kwaliteit voor slechts 20% van de kosten

"Cambrian is niet zomaar een leverancier maar een echte partner"

Thieu Smeets – Algemeen Directeur Jeugdgezondheidszorg
De klant
Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is een divisie van ZuidZorg, een thuiszorgorganisatie in Zuidoost Brabant. Met ruim 150 medewerkers biedt JGZ jonge kinderen en hun ouders zorg en ondersteuning bij het opgroeien en opvoeden. Vanuit consultatiebureaus in de regio, via informatie, cursussen en themabijeenkomsten en in samenwerking met andere zorgaanbieders.

De uitdaging
In de loop van 2018 besloot Wijkzorg, ZuidZorg’s grootste divisie, om over te stappen op een ander EPD-systeem. Dit systeem ging ook de managementinformatie leveren waardoor Wijkzorg na de overstap geen behoefte meer had aan het gemeenschappelijke datawarehouse. Voor JGZ betekende dit dat het de volledige kosten van het datawarehouse voor zijn rekening zou moeten nemen. Dit zou JGZ niet in zijn eentje kunnen dragen. 

De oplossing
Het datawarehouse was opgezet op basis van Microsoft SQL Server. Data werden verzameld uit meerdere bronnen en omgezet in essentiële stuurinformatie. In de loop der jaren was de functionaliteit steeds verder uitgebreid, maar daarbij hadden onderhoudbaarheid en beheersbaarheid te weinig prioriteit gekregen. Kwetsbaarheid, foutgevoeligheid en slechte performance waren de gevolgen. Hierdoor was het ook steeds moeilijker en kostbaarder geworden om de periodieke aanpassingen te realiseren die in deze sector noodzakelijk zijn.

Op basis van een nadere analyse werd geconcludeerd dat het beste scenario was om het datawarehouse, het dataverwerkingsproces (ETL) en de rapporten in zijn geheel te vernieuwen.

De resultaten
In een beperkt aantal maanden werd het datawarehouse geheel vernieuwd. Het ETL-proces is opnieuw opgezet met AWS Glue, Dynamo DB en S3. Het datawarehouse is gebouwd met Amazon Redshift en de rapporten met Amazon Quicksight.

Met deze AWS Platform-as-a-Service (PaaS) componenten zijn bedrijfszekerheid, flexibiliteit en schaalbaarheid enorm vergroot. De beveiligingsmogelijkheden van AWS zijn gecombineerd met een aangescherpt toegangsbeheer via Okta, waardoor de gegevensbescherming sterk is verbeterd en compliant is gemaakt.

Bovendien wordt nu met een Cambrian software tool de datakwaliteit actief verbeterd. Tijdens het ETL-proces worden data automatisch beoordeeld en alle afwijkingen in overzichten gepresenteerd. Hiermee worden foutieve en ontbrekende data in bronsystemen gecorrigeerd, acceptabele uitzonderingen buiten de rapportages gehouden en mogelijkheden voor gebruikerstrainingen geïdentificeerd om herhaling te voorkomen.

De totale, jaarlijkse operationele kosten – bestaande uit licenties, hosting en beheer – zijn met 80% gereduceerd. De investering in de transitie is in minder dan één jaar terugverdiend.

Cambrian is een deskundige partner. Niet zomaar een leverancier maar
een echte partner. Zij zijn ook betrouwbaar; afspraak is afspraak.
Wij hebben veel geleerd met hun inbreng.”

Thieu Smeets – Algemeen Directeur Jeugdgezondheidszorg

Trots op onze klanten

Interesse?

Bent u op zoek naar een betrouwbare partner om de mogelijkheden van de cloud volledig te benutten?

Bel ons dan op
+31 85 130 49 69 of neem contact op via onderstaande button.

Vacatures

Cambrian Technologies groeit hard! Heb je interesse om met ons mee te groeien?

Neem dan contact met ons op via de contact button.